Βιβλιοθήκη

EΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ! Και τα περιοδικά. Και τις εγκυκλοπαίδειες. Και τις αφίσες. Και τα επιτραπέζια. Και τις ζωγραφιές με τις υπογραφές μαθητών περασμένων χρόνων που μας προκαλούν μια γλυκιά νοσταλγία. Η βιβλιοθήκη μας, ζωντανό κύτταρο στο νεανικό οργανισμό του 3ου Γυμνασίου έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία, μαθημάτων, προβολών, εκδηλώσεων, εκθέσεων, επισκέψεων συγγραφέων που την κάνουν κάτι παραπάνω από έναν απλό χώρο δανεισμού βιβλίων (αν και σε αυτόν τον τομέα επίσης, συγκριτικά με άλλες σχολικές βιβλιοθήκες –και μην το πείτε πουθενά!- έχουμε ρεκόρ δανεισμών).

Σύντομο ιστορικό: Αρχικά η βιβλιοθήκη μας ανήκε στο 2ο Λύκειο Αγ. Βαρβάρας μέχρι την μεταστέγασή του. Στο 3ο Γυμνάσιο περιήλθε τον Σεπτέμβριο του 2004. Τα τελευταία πέντε χρόνια σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στον χώρο έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις - αφιερώματα στους Αλ. Παπαδιαμάντη, Ν. Εγγονόπουλο, Γ. Ρίτσο, Γρ. Ξενόπουλο, Μ. Καραγάτση, Οδ. Ελύτη. Στον χώρο έχουν παρουσιάσει έργα τους οι λογοτέχνες, Τάκης Σπετσιώτης, Βερονίκη Δαλακούρα και Ανδρέας Μήτσου. Υπήρξε συμμετοχή του Σχολείου μας στις Εκθέσεις Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ όπου οι μαθητές μας συναντήθηκαν με τους συγγραφείς Κέβιν Μπρουκς, Ν. Θεοδώρου και Άρη Δημοκίδη. Επίσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον Β. βανΓκογκ την οποία παρακολούθησε και η Στ΄ Τάξη του 8ου Δημοτικού Αγ. Βαρβάρας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! Ποιες είναι οι προτιμήσεις μας; Διαβάστε εδώ ένα κατάλογο με βιβλία που δανείστηκαν οι μαθητές μας σε παλαιότερη σχολική χρονιά ως έμπνευση για προσεχή δανεισμό. Και μην ξεχνάτε: Με 5000 βιβλία διαθέσιμα, η εξερεύνηση δεν τελειώνει ποτέ.

ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΌ ΥΛΙΚΟ! DVD διαθέσιμα και για μελέτη κατ΄ οίκον. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά αποτελούν δωρεά από το προσωπικό αρχείο της κ. Σοφιανού Μαρίας, ΠΕ5, υπεύθυνης βιβλιοθήκης στο 5ο Λύκειο Αιγάλεω, ευχαριστούμε! Διαβάστε εδώ το σχετικό κατάλογο.

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΜΑΣ! Κάθε χρόνο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενημερώνουμε τους μαθητές μας για τον κανονισμό λειτουργίας του χώρου και τους όρους δανεισμού. Δείτε εδώ την εν λόγω παρουσίαση.

ΦΡΕΣΚΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΑΣ! ΣΠΑΡΤΑΡΑΕΙ! Έντυπο υλικό συνδεδεμένο με τη διδακτέα ύλη με πληροφορίες και εργοβιογραφικά στοιχεία μεγάλων δημιουργών, θέματα του καιρού μας (οικολογία, μετανάστευση κ.λ.π.) αποδελτιωμένα από τον ημερήσιο Τύπο. Τα διαθέσιμα έντυπα, δωρεά από το προσωπικό αρχείο του κ. Ιωάννη Μαρίνη ΠΕ3, ευχαριστούμε! Δείτε εδώ τον σχετικό κατάλογο.

lib-a.jpg library.jpg

Α. Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη

Β. Η μασκότ μας

Γ. Βιβλία στη βιτρίνα

Δ. Όσα είπαμε και όσα κάναμε (υλικό εκδηλώσεων)

  • Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Ο μοντέρνος του 19ου αιώνα    

Σχολιασμός πινάκων   

Τα κίτρινα στάχυα

  • Ιούλιος Βερν

    Βερν και κρυμμένες διαφάνειες

    Το ταξίδι του Ναυτίλου

    Κοσμοκαλόγερος

    Πρόσκληση σε εκδήλωση

  • Διαφυλικές σχέσεις

    Θέμα φύλου

    Νοήματα και προθέσεις

Ε. Συγγραφείς που γνωρίσαμε

  • Τάκης Σπετσιώτης

Δημήτρης Σπετσιώτης

Ο Καβαφης κι ένα φάντασμα

ΣΤ. Βιβλία και βιβλιοθήκες

Ζ. Από δώ κι από κει