Ο Αφελής

Κωμωδία σε τρεις πράξεις.

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ
(με τη σειρά που εμφανίζονται)

ΑΝΝΑ: Αλεξάνδρα Λιβανού, ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΣΑΠΑΡΑΣ: Διονύσης Μουτσάτσος, ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΥΡΜΟΣ: Νίκος Κούβαρης, Κα ΤΣΑΠΑΡΑ: Δέσποινα Γιανναράκη, ΕΦΗ ΤΣΑΠΑΡΑ: Ραφαέλα Βλάχου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΟΥΘΟΣ: Νίκος Σιτμαλίδης, ΕΛΛΗ ΞΟΥΘΟΥ: Μαρία Μπαρμπαρή, ΝΟΣΟΚΟΜΑ: Παναγιώτα Τσούπρου, ΛΑΚΗΣ: Βασίλης Στεφόπουλος, Κα ΚΑΙΤΗ: Ανατολή Μαρίνη, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ: Δημήτρης Τσάμπρας, ΨΑΡΑΚΑΣ: Πέταρ Σιμεόνοβ.

 

Χορεύουν: Ελένη και Χριστίνα Καρύδη.

 

Εποχή σύγχρονη. Στην Αθήνα. Μεταξύ δεύτερης και τρίτης πράξης, διάλειμμα δέκα λεπτών.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Ευαγγελία Τασιοπούλου, Σκηνική Επιμέλεια: Ευαγγελία Τασιοπούλου, Θεατρολογική επιμέλεια: Ευαγγελία Τασιοπούλου, Ανατολή Μαρίνη, Χορογραφίες: Ελένη και Χριστίνα Καρύδη, Φωτογραφίες από τις πρόβες: Γιάννης Βαφειαδάκης, Φωτογράφηση παράστασης: Γιάννης Βαφειαδάκης, Επιμέλεια κουστουμιών: Ευαγγελία Τασιοπούλου, Υπεύθυνη Παρασκηνίων: Στεφανία Καραφυλλάκη, Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Βαμβακά, Ειρήνη Δανούρδη, Γεωργία Βογιατζή

 

afelissite

 

Η κωμωδία Ο Αφελής ανεβάστηκε για πρώτη φορά στο θερινό θέατρο «Απόλλων» από τον θίασο Γιάννη Γκιωνάκη στις 11 του Μάη 1973 με θριαμβευτική επιτυχία. Οι παραστάσεις κάλυψαν ολόκληρη τη θερινή σεζόν και στις 5 του Οκτώβρη, ο θίασος μεταφέρθηκε στο χειμερινό θέατρο «Μπροντγουέι». Με την ίδια επιτυχία συνεχίστηκαν οι παραστάσεις ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν μέχρι και την 28 του Απρίλη 1974.

Χαρακτηριστικές της επιτυχίας είναι και μερικές από τις κριτικές που ακολουθούν.Ο κριτικός της «Βραδυνής» Μπάμπης Κλάρας έγραφε στο φύλλο της 28/5/1973:

«Στα κέφια του ο Δημήτρης Ψαθάς. Όλο κέφι και ο Γιάννης Γκιωνάκης. Είναι η εικοστή πέμπτη κωμωδία του ξεχωριστού συγγραφέα που επικυρώνει για εικοστή πέμπτη φορά την ιδιοσυστασία του γνωστού κωμωδιογράφου.        

Ο Αφελής, αναδύεται από ένα γνωστό διεθνές και ελληνικό φαινόμενο, την ποδοσφαιρομανία που έχει κατακυριεύσει κόσμο και κοσμάκη. Σε σημείο ώστε να έχει την αφέλεια να νομίζει ότι όλος ο κόσμος είναι μόνο ποδόσφαιρο και τίποτε άλλο. Τόσο ώστε να παραμελεί και το επάγγελμά του, να μη βλέπει ούτε τι γίνεται μέσα στο σπίτι του. Αλλά και να έχει και την κουτοπονηριά, μαζί με την μπάλα, να εκτιναχθεί κάποτε και ο ίδιος στα υψίπεδα της κοινωνικής επιφάνειας. Μαζί του κυκλοφορούν πολλοί απ΄ τους καθημερινούς ανθρώπους, καθένας με τον δικό του τύπο και με τον δικό του σκοπό: Ο φτασμένος βιομήχανος που ορέγεται την όμορφη και παραμελούμενη γυναίκα του. Η κόρη του βιομήχανου που, παρά τις στραβοτιμονιές του αυτοκινήτου της, έχει πιο συνεπείς από τον παραλή μπαμπά της αρχές. Ο πρώην ποδοσφαιριστής που γίνεται προπονητής, ώσπου «να πιάσει την καλή» με την όμορφη πλουσιοκόρη. Ο τρελλίατρος που κάνει διάνα στις διαγνωστικές γκάφες. Και πολλοί άλλοι που σέρνουν το χορό της κωμικότητας και της τσουχτερής σάτιρας προσώπων και πραγμάτων του καιρού μας, που προκαλούν αδιάκοπα το επιδοκιμαστικό γέλιο του κοινού».

Ο Άγγελος Δόξας γράφει στον «Ελεύθερο Κόσμο» της 29/5/1973:

«Ο Ψαθάς έγραψε την κωμωδία αυτή για ν΄ ανοιχτοκαρδίσει τον θεατή. Και νομίζω ότι το να προσφέρεις στη σημερινή εποχή δυο ώρες γέλιο στον συνάνθρωπό σου που αγωνιά και απειλείται από εμφράγματα, έλκη του στομάχου και άλλες ψυχοσωματικές περιπέτειες, αποτελεί μια ευεργετική προσφορά αμέσου ανάγκης που απαιτεί ωστόσο εξαίρετη δεξιοτεχνία για να εξασφαλίσει τη δίχως διακοπή ατάκα της ανοιχτόκαρδης παραίσθησης, πράγμα που το πετυχαίνει αναμφισβήτητα ο Ψαθάς, όχι μόνο με την ανάπτυξη της κεντρικής του ιδέας, που αποτελεί μια γνήσια κωμωδία ηθών, αλλά και με τις παρεμβαλλόμενες λεπτομέρειες, με νυγμούς και υπαινιγμούς, με ταχύρρυθμη εξέλιξη και σατιρική επικαιρότητα».

Στο φουαγιέ του θεάτρου παρουσιάζονται:

α) ένα μικρό αφιέρωμα στον Γιάννη Γκιωνάκη, β) φωτογραφίες από τις πρόβες του μαθητικού θιάσου.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την σημαντική υποστήριξη στους αγαπητούς συναδέλφους:

Αντωνίνα Κατσαϊτη, Ουρανία Κατσαρέα, Ιορδάνη Xριστοδούλου

 

Ευχαριστούμε για την ευγενική προσφορά τους:

Το δήμο Αγίας Βαρβάρας για την παραχώρηση του θεάτρου «Γιάννης Ρίτσος»,τον κ. Ντάβιο Θεμιστοκλή (Αντιδήμαρχο Παιδείας), την κα. Σερμέα Ελένη (Δ/νση Παιδείας δήμου Αγ. Βαρβάρας), την κα. Ζήση Μίνα.