Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας

Εισήγηση στην Τέχνη της Φωτογραφίας

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σεμινάριο με θέμα «Εισήγηση στην Τέχνη της Φωτογραφίας» στα πλαίσια του προγράμματος Διαγωνισμός και Έκθεση φωτογραφίας.

Στο σεμινάριο ο καθηγητής κ. Βαφειαδάκης Ιωάννης μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες για την τεχνική και την αισθητική της φωτογραφίας. Αναλύθηκαν θέματα όπως η δύναμη της φωτογραφίας, το ύφος του φωτογράφου και πώς αποδίδεται η προσωπικότητά του στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, οι αισθητικοί κανόνες που διέπουν την τέχνη της φωτογραφίας, η φόρμα, το περιεχόμενο και η σύνθεση της φωτογραφίας. Στην συνέχεια, και με αφορμή επιλεγμένες φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα, έγινε συζήτηση με θέμα «τι είναι καλή φωτογραφία» και «πώς επιλέγω το θέμα μου».

Το σεμινάριο παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι/ες έχουν υποβάλλει συμμετοχή στον ενδοσχολικό διαγωνισμό φωτογραφίας που διεξάγεται φέτος κι έχει θέμα «Ιστορίες της πόλης μας». Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα υποβάλλουν μέχρι τρεις φωτογραφίες στον διαγωνισμό, οι οποίες θα κριθούν από επιτροπή εκπαιδευτικών. Τα κριτήρια της επιτροπής θα είναι η σχετικότητα του θέματος, η αισθητική και καλλιτεχνική ποιότητα, η δημιουργικότητα, η αυθεντικότητα και η πρωτοτυπία. Ως ημερομηνία λήξης αποστολής φωτογραφιών έχει οριστεί η Παρασκευή 12 Απριλίου 2024. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη των εξετάσεων. Όλες οι φωτογραφίες των μαθητών/τριών θα συμμετέχουν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του σχολείου μας στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι συμμετέχοντες έχουν ήδη υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων τους οι οποίοι ενέκριναν την συμμετοχή τους.

Τόσο ο διαγωνισμός όσο και η έκθεση φωτογραφίας έχουν στόχο να κινητοποιήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να δουν με κριτικό μάτι τον χώρο που τους περιβάλλει, να γνωρίσουν την πόλη μας αλλά και ταυτόχρονα να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Το πρόγραμμα διεξάγεται με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Βαφειαδάκη Ιωάννη και Βλαντή Σταυρούλας.